Europa fremmer cybersikkerheden: Forståelse af NIS2-direktivet

I takt med at de digitale trusler bliver mere sofistikerede, tager Europa et strategisk spring for at styrke cybersikkerheden med NIS2-direktivet, som er en vigtig opdatering af de eksisterende foranstaltninger.
Hvad er NIS2-direktivet?
NIS2-direktivet, formelt kendt som Network and Information Systems 2-direktivet, er et vigtigt fremskridt i Europas cybersikkerhedsramme. Dette nye initiativ bygger på grundlaget for det oprindelige NIS-direktiv og har til formål at imødegå det skiftende landskab af cybertrusler, ved at styrke sikkerhedsprotokollerne for netværks- og informationssystemer i hele EU.
Direktivet udvider de eksisterende regler til at omfatte flere sektorer, f.eks. sundhedspleje, digital infrastruktur og offentlig administration - i erkendelse af deres afgørende rolle for samfundets funktion. Med strengere sikkerhedskrav, er det primære mål at opnå en fælles høj standard for cybersikkerhed, på tværs af EU's medlemslande og dermed minimere risici og fremme en proaktiv sikkerhedskultur.
Kerneelementer i NIS2
NIS2 introducerer flere vigtige elementer til at styrke cybersikkerhedsforsvaret. Det udvider anvendelsesområdet til at omfatte vigtige sektorer ud over det tidligere direktiv og anerkender deres betydning for opretholdelsen af vigtige tjenester.
Desuden indfører det strengere sikkerhedsstandarder for operatører af væsentlige tjenester og udbydere af digitale tjenester, idet der lægges vægt på risikostyring, reaktion på hændelser og forretningskontinuitet. Regelmæssige sikkerhedsvurderinger og -revisioner er påkrævet for at sikre overholdelse.
Direktivet lægger også vægt på øget samarbejde mellem medlemslandene og tilskynder til en fælles reaktion på cybersikkerhedsudfordringer. Dette omfatter oprettelsen af European Cyber Crises Liaison Organisation Network (EU-CyCLONe) til at koordinere reaktioner på væsentlige cyberhændelser.
IAM's kritiske rolle i NIS2-overholdelse
Identitets- og adgangsstyring (IAM) er afgørende for robust cybersikkerhed og spiller en vigtig rolle i NIS2-overholdelsen. IAM-løsninger gør det muligt for organisationer at styre, hvem der har adgang til deres systemer, og hvilke handlinger de kan foretage, hvilket minimerer risikoen for uautoriseret adgang og potentielle databrud.
Ved at implementere IAM kan organisationer håndhæve stærke autentificeringsprotokoller, begrænse adgangsrettigheder og overvåge brugeraktiviteter for usædvanlig adfærd. Disse aspekter er i overensstemmelse med NIS2-direktivets mål for risikostyring og hændelsesrespons og sikrer, at der kun gives adgang til autoriserede personer.
Desuden hjælper IAM med at overholde reglerne ved at tilbyde detaljerede revisionslogs og -rapporter, der er afgørende for at demonstrere overholdelse af sikkerhedsstandarder under revisioner. Integration af IAM i cybersikkerhedsstrategier styrker ikke kun sikkerhedsstillingerne, men hjælper også med at opfylde NIS2's strenge krav.
Forberedelse til NIS2: Vejledning til regeringer
Offentlige enheder har en nøglerolle i realiseringen af NIS2 og er nødt til at vedtage proaktive strategier for at leve op til standarderne. Et nødvendigt første skridt er at gennemføre grundige risikovurderinger for at identificere svagheder.
Det er vigtigt med en robust beredskabsplan, der beskriver procedurer for at opdage, rapportere og afbøde cyberhændelser, for at sikre en hurtig og koordineret indsats for at minimere skaderne.
Investering i uddannelse og træning i cybersikkerhed er afgørende. Ved at informere medarbejderne om cybertrusler og forbedre deres reaktionsevner, kan organisationer styrke deres sikkerhedsramme betydeligt.
Endelig kan implementering af avancerede teknologier, som IAM-løsninger, hjælpe offentlige myndigheder med at opfylde NIS2's sikkerhedsforventninger og beskytte vital infrastruktur mod cybertrusler.
Identum og Vismas engagement i fremragende cybersikkerhed
Identum er stolt af at være i overensstemmelse med Vismas sikkerhedsprogram, hvilket understreger deres engagement i cybersikkerhed. Visma vurderer sikkerhedsniveauer i forhold til målrettede standarder og udvikler risikostyringsstrategier, der omfatter rettelser af kritiske sårbarheder, i overensstemmelse med NIS2's fokus på risikostyring og hændelsesrespons.
Vismas 24/7-sikkerhedscenter dækker overvågning, detektering, forebyggelse og hændelseshåndtering, og Vismas Cyber Crime Center (VC3) forebygger aktivt cyberkriminalitet for at sikre organisationen.
Ved at bruge Security Maturity Index sporer Visma sikkerhedspræstationer i forhold til mål i realtid, hvilket hjælper med strategisk beslutningstagning og opfylder NIS2's krav om ansvarlighed.
Vismas sikkerhedsprogram lægger vægt på løbende læring og forbedring og sikrer, at sikkerhedskompetencen og -modenheden forbliver intakt, selv om der sker ændringer i teamet og produktet.
Klar til at løfte din cybersikkerhedsstrategi?
Opdag, hvordan vores cloud-baserede Identity and Access Management-løsning kan transformere din organisations sikkerhedsposition. Oplev problemfri styring, forbedret compliance og ro i sindet, med vores avancerede IAM-værktøjer.